Boktips

Samtliga böcker går att finna i välsorterade bokhandlar om inget annat anges.

Miljöns mysterier

Håkan Borgström (2012)
Antal sidor: 48

Vart åker bajset när vi spolar? Varför blommar det i havet? Hur lång sladd behöver elbilen? En bok om grodor, sopor och klimat!

Borgströms fjärde Mysterie-bok handlar om miljöfrågor. På samma lekfulla sätt som Energins Mysterier, Kroppens Mysterier och Naturens Mysterier ges förklaringar och svar på nyfikna frågor. Boken vänder sig till åldersgruppen 8-14 år. Läs mer om boken på:
http://borgstromsforlag.se/miljonsmysterier/

 

Välkommen till Tippen

Anneli Jordahl (2007)
Antal sidor: 32

Följ med Freddie och Mörten under en dag på deras arbetsplats soptippen. Hit kommer en strid ström av människor för att lämna sopor av allehanda slag. Allt från trädgårdsavfall till glödlampor, datorer och möbler. Under bokens gång får läsarna också lära sig mer om sopsortering och återvinning.

 

Hjälp! sa Akva

Björn & Carina Wilke (2008)
Antal sidor: 32

När barnen kommer till sitt utflyktsmål vid Lillsjön finner de att deras koja har rasat ihop. Det är tyst i skogen, inga fåglar kvittrar och fiskarna beter sig konstigt. Flera djur mår dåligt och många växter har dött. Barnen ger sig ut på en detektivjakt för att hitta orsaken. Och när de hittar den förstår de också vad de kan göra.

De lyckas rädda Akva (vattnet) och miljön runt sjön och de vill nu gärna dela med sig av sina kunskaper.


Till boken hör en affisch med konkreta miljötips framtagna tillsammans med Naturskyddsföreningen.

 

Så kan jag ta hand om jorden

Emma Brownjohn (2007)
Antal sidor: 14

En bok med flikar att vika ut.

 

 

 

Hjälp vår jord!

Lauren Child (2008)
Antal sidor: 32

Ny, rolig bok om Charlie och Lola, kända från TV! Lola vill slänga alla sina grejor för hon vill inte ha ett stökigt rum! Men varför inte återvinna i stället! För om man samlar 100 stycken av alla möjliga återanvändbara grejer så kan man vinna ett alldeles eget träd att plantera. Det vill Charlie och Lola, så de börjar samla tillsammans med de andra barnen! Ja, hela skolan börjar med återvinning. Mårten kommer t.ex. med massor av bra grejer. Men vad säger Marty när han får se sitt tomma rum...

En glad, konstruktiv bok med miljötänk. Till boken hör en affisch och ett pysselark med blad att klippa ut så att bokläsaren kan ha koll på återvinningen precis som Charlie och Lola!

 

Cykla, panta och rädda en isbjörn

Jörn Spolander (2008)
Antal sidor: 63

Man behöver inte vänta tills man är vuxen, har körkort och rösträtt för att rädda världen - kanske är det till och med bättre att vara barn?! Vem hinner till exempel panta flest tomburkar från och med NU? Och vem har lättast för att aldrig vänja sig vid att köra bil till jobbet? Barn har helt enkelt en fantastisk möjlighet att undvika klimatklantiga ovanor.

Den här boken är fylld med enkla och roliga tips som hjälper till att göra klimatsmarta val i vardagen: hemma, i skolan och på fritiden. Boken ger även en begriplig bakgrund till hur människan påverkar jordens klimat, varför jorden har blivit varmare och hur det i sin tur påverkar ekosystemen, de djur och växter som vi lever tillsammans med. Läsaren får dessutom träffa inspirerande forskare och uppfinnare som letar efter framtidens gröna lösningar.

 

Avfall och återvinning

Rob Bowden (2005)
Antal sidor: 48

Överallt på jorden produceras det avfall: från hushåll, industrier, sjukhus, restauranger, livsmedelsaffärer och fordonstrafiken. Allt detta avfall förorenar eller förstör miljön på olika sätt. Och det värsta är att avfallsmängderna ständigt ökar. Kan vi inte komma till rätta med detta kommer livet på jorden att allvarligt hotas.

Ska jorden kunna bevaras för framtiden måste vi komma fram till bättre sätt att ta hand om allt avfall, men framför allt få ned mängden avfall. I den här boken ges exempel på hur det kan gå till, globalt och lokalt, och vad vi var och en kan göra själva.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår