Länktips

Länkar till roliga sop- och miljösidor:

Oneplanet - SÖRABs sajt om sopor och återvinning för högstadiet och gymnasiet.

www.hsr.se
 - Håll Sverige Rent har mängder med material gällande sopor som kan användas i skolan. Gå in under Skola & Förskola! Passa också på att anmäla er klass till Skräpplockardagarna! 

Fiksu - Ett projekt om hur man kan göra för att minska mängden avfall (från Helsingforsregionen i Finland). Många bra idéer för alla skolåldrar och arbetsplatser!  

www.sopor.nu - Rolig webbsida för mellanstadiet med Rena Skräpspelet  

Sopskolan - Nytt webbaserat skolmaterial för högstadiet med fokus på det viktigaste: Farligt avfall och El-avfall. Framtaget av Avfall Sverige, El-Kretsen och Batteriinsamlingen.

Mer EKO i skolan - En guide från KRAV i tre delar som på ett inspirerande sätt kan öka kunskaper och medvetande om matens betydelse hos elever och vuxna i skolans värld, inkl roliga lektionstips.

Natur & Miljöboken- Natur & Miljöboken är ett roligt, pedagogiskt och kostnadsfritt läromedel i miljö för grundskolans skolår 4 till 6. 

Batteriinsamlingen - Allt om batterier finner du här! Informationsmaterial med Bamse (batteriholk och memory) finns att beställa till förskolan och med Trazan & Banarne (lärarhandledning och DVD-film) till mellanstadiet. Allt material är porto- och kostnadsfritt!   

Konsumentverket - Lär dig mer om hållbar konsumtion, att tänka efter före ditt köp och att välja rätt saker! För högstadiet och uppåt.  

WWF Utbildning - Mycket omfattande sida med material kring hållbar utveckling för lärare och elever. Se även Naturväktarnas sajt där det finns mängder med inspiration och material.

Ekologiska fotavtryck- hur många planeter skulle det behövas om alla levde som du?
WWF har gjort en sajt där man med hjälp av två separata kalkylatorer kan beräkna miljöbelastningen för skolor och för enskilda elever. Genom att ange hur mycket man konsumerar och slänger inom olika konsumtionskategorier så beräknas såväl ekologiska fotavtryck som koldioxidutsläpp ut.  

www.agenda21info.com -Lärare kan beställa arbetsmaterial om Agenda21. Det finns i olika uppsättningar från förskolenivå upp till gymnasienivå. 

På Förpacknings- och Tidningsinsamlingens webbsida kan du beställa Bamsetidning om återvinning av förpackning och tidningar. "Förvandlingen" är en informationsfolder med några år på nacken riktad till barn i 10-12-års åldern som talar om hur du hjälper gamla förpackningar och tidningar att få nytt liv. (8 sidor) Ladda ner den här genom att klicka på länken: Förvandlingen (pdf, 814 kB).

Lär dig mer om matsvinn:

Filmen "Foodwaste=Moneywaste" - visar på ett tydligt sätt att det är inte bara miljön som går till spillo när vi slänger mat, utan även pengar!
KfS Släng inte maten


Konsumentföreningen Stockholm har en bra sajt på temat matsvinn med ett gediget skolmaterial. Kika in på www.slangintematen.se >> 

Andra sajter med matnyttig info om matsvinn:
Naturvårdsverkets hemsida >>
Hushållningssällskapets sajt mindrematsvinn.nu >>

Filmer om sambandet mellan konsumtion och avfallsmängd (för lite äldre elever):

Outside the box - Kul och tänkvärd film om hållbar konsumtion  

En värld utan sopor - Kan man leva i en värld utan sopor? Det var faktiskt inte så länge sedan vi gjorde det. Följ med på en snabb resa som ger nya perspektiv på allt vi slänger och som ger svaret på vem som sitter inne med lösningen.  

www.storyofstuff.com - Amerikansk sida som beskriver flödet av varorna i samhället och vilka konsekvenser dessa flöden har på människan och samhället. På engelska!! (20 min film)

Innan man tittar på filmen är det viktigt att veta att vi har bättre och mer kontrollerade avfallsförbränningsmetoder i Sverige än vad de verkar ha i USA!
(Utsläppen till luft av kvicksilver och andra tungmetaller från avfallsförbränning har minskat med nära 99 procent sedan 1985. Likaså har de samlade utsläppen av dioxiner till luft minskat från ca 100 g till 0,7 g de senaste 20 åren. Källa: Avfall Sverige)

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår